İran, cari fiyatlarla 454 milyar dolarlık GSYH büyüklüğü ile dünyanın 26. büyük ekonomisidir. İran, Suudi Arabistan’dan sonra Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki ikinci büyük ekonomidir. İran doğal gaz rezervlerinde dünyada ikinci, kanıtlanmış ham petrol rezervlerinde dördüncü sırada yer almaktadır. Ekonomik faaliyet ve hükümet gelirleri büyük ölçüde petrol gelirlerine bağlıdır ve bu nedenle ekonomide dalgalanmalar görülmektedir. İran, Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 127. sırada yer almaktadır.

İran gelecek vizyonu olarak, dirençli bir ekonomiye sahip olma, bilim ve teknolojide ilerlemeler gerçekleştirme ve kültürel mükemmelliğin desteklenmesi şeklinde üç temel hedef belirlemiştir. Ekonomik cephede, 5 yıllık kalkınma planı ile yıllık %8’lik bir reel ekonomik büyüme oranı ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile finans ve bankacılık sektörlerinde reformlar öngörülmektedir. Petrol gelirlerinin tahsisi ve yönetimi hükümetin ana öncelikleri arasındadır.

İran’ın 82,9 milyonluk toplam nüfusu içerisinde işgücüne katılım oranı %44, işsizlik oranı ise %10,6’dır. İran’ın resmi para birimi IRR’dir (İran Riyali). Dünya Bankası’nın verilerine göre 2017 yılında yıllık %3,7 oranında büyüyen İran ekonomisinin, 2020 yılında COVID-19 pandemisinin de etkisiyle  -%6 oranında daralacağı öngörülmektedir.

Comtrade verilerine göre, İran en yakın ticari ilişkilerini Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak ile kurarken en fazla ithalatı Çin’den yapmaktadır. Türkiye, 2019 yılında İran’a 2,7 milyar dolarlık ihracat yaparken İran’dan 3,6 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2019 yılındaki 6,3 milyar dolarlık ikili ticaret büyüklüğümüz ile İran, Türkiye’nin en büyük 16. ticari ortağı konumundadır.

Ticari Cazibe Faktörleri

İş yapma kolaylığındaki durumu-2022 1 / 5

Lojistik performansı-2022 2 / 5

Mal ve hizmet ithalatı büyüme (yıllık)-2022 9.25%

Vizesiz Geçiş

Görüntüle

Mal ithalatı-2018 41.23 Milyar $

ÜLKENİN İTHALATI

Ülkenin ithalat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ihracat tutarları aşağıda gösterilmektedir.

Makine, Tarım ve Hayvancılıkİlaç ve Kimya , Elektrik- ElektronikDemir-Çelik ve MetalPlastik ve Kauçukİşlenmiş Tarım ÜrünleriOtomotivİklimlendirmeAğaç ve Orman ÜrünleriTekstilMadencilik ve Doğal TaşlarSavunma, Havacılık ve UzayToprak, Cam ve Seramik, Mobilya Deri, Ayakkabı, Saraciye Hazır GiyimMücevherat ve Kıymetli Taşlar, Halı

İlaç ve KimyaPlastik ve KauçukDemir-Çelik ve MetalTarım ve HayvancılıkMadencilik ve Doğal Taşlarİşlenmiş Tarım ÜrünleriOtomotivToprak, Cam ve SeramikHalıMakineElektrik-ElektronikAğaç ve Orman ÜrünleriTekstilİklimlendirmeDeri, Ayakkabı, SaraciyeHazır GiyimMobilyaMücevherat ve Kıymetli TaşlarSavunma, Havacılık ve Uzay

KAYNAK: Kolay İhracat – Ticaret Bakanlığı